גוגל מציגה את AMP: פרוייקט להאצת אתרים במובייל

בתחילת החודש גוגל יצאה בהכרזה מסקרנת: החברה הודיעה שהיא עובדת על פרוייקט בשם AMP, או Accelerated Mobile Pages, שמטרתו היא לשפר באופן דרמטי את זמני הטעינה של עמודי אינטרנט בסמארטפונים וטבלטים. הנחיצות של הפרוייקט מובנת – ככל שאתרי אינטרנט הופכים למורכבים יותר ועשירים יותר בתוכן כמו גרפיקות, סרטוני וידאו ואנימציה, חשוב שאלמנטים לא ישפיע על מהירות האתר. לאף אחד היום אין סבלנות להמתין יותר מכמה שניות עד לטעינה של עמוד האינטרנט בו הוא רוצה לצפות – אנשים רבים פשוט לא נשארים באתרים שנטענים לאט, ועוברים לאתר הבא.
בפוסט שכתב דייויד בסבריס, סגן הנשיא להנדסה של גוגל, הוא אמר שגוגל מעוניינים שעמודי אינטרנט עם תכנים עשירים יעבדו בצמוד למודעות חכמות, וייטענו באופן מיידי; ובנוסף, שאותו הקוד יעבוד במגוון פלטפורמות ומכשירים על מנת שלא משנה איפה התוכן נמצא – כל סוג של סמארטפון, טבלט או מכשיר נייד – הוא יעלה תוך רגע. הפרוייקט מתבסס על סטנדרט פתוח חדש שנקרא AMP HTML, שנבנה על בסיס טכנולוגית ווב קיימות ומאפשר לבעלי אתרים לבניות עמודי ווב “קלים” יותר. לדברי גוגל, AMP צפוי לשפר את מהירות הטעינה של עמודי אינטרנט ב-15 עד 85 אחוזים.
כדי להבין טוב יותר למה צריך משהו כמו AMP ומה עשויים להיות היתרונות שלו, צפו בסרטון הבא מבית TWiT Netcast Network:
לינק:
שיתוף פעולה עם מו”לים מרכזיים וחברות גדולות
כ-30 מו”לים וחברות גדולות מרחבי העולם נתנו את הסכמתם להשתתפות בפרוייקט, ביניהם הניו יורק טיימס, הגרדיאן, הוושינגטון פוסט, וורדפרס, פינטרסט, לינקדאין, טוויטר ועוד. אצל מו”לים במיוחד, המעבר מדסקטופ למובייל בשנים האחרונות הביא עמו התמודדות לא פשוטה בהבאת תוכן לגולשים תוך זמן קצר, זאת בין היתר בגלל פרסומות. מאחר שפרסומות הן אחד הגורמים המרכזיים בטעינה איטית של עמודים, אנשים רבים מתקינים כיום תוכנות שחוסמות פרסומות (כמו AdBlock), ואלו בתורן פוגעות במו”לים, שפרסומות הן אחד ממקורות ההכנסה העיקריים שלהם.
בחודשים הקרובים גוגל מתכוונת לשתף פעולה עם המו”לים והחברות שלעיל וגורמים נוספים בבניית פיצ’רים נוספים ושיפור הפונקציונליות בתחום הבאים:
- תוכן: מו”לים מתבססים יותר ויותר על תוכן עשיר כגון מפות, פלאגינים של רשתות חברתיות, סרטונים, תצוגות קרוסלה של תמונות, ובנוסף לכך מעלים מודעות פרסומת ומבצעים אנליטיקס כדי להבין מה מעניין את הקוראים. על פי גוגל, פרוייקט AMP יאפשר להם להתמקד ביצירת תוכן איכותי תוך התבססות על רכיבים משותפים בקוד פתוח, שיאפשרו חווית משתמש מוצלחת וביצועים גבוהים.
- פרסום: פרוייקט AMP יתמוך במודעות במגוון פורמטים, רשתות פרסום ברשת וטכנולוגיות פרסום שונות, כמו גם תוכניות מנויים ואתרים עם תוכן בתשלום. אתרים שמשתמשים ב-AMP יוכלו לשמור על הפורמטים ורשתות הפרסום שלהם. הפרוייקט ייעזר במפרסמים כדי להגדיר מחדש פרמטרים של פרסומות באופן שיאפשר את המהירות אליה הוא שואף.
- הפצה: כדי שאדם מישראל יוכל להנות מתוכן שפורסם בארצות הברית, ולראות אותו באותו רגע שבו הוא מפורסם, גוגל פיתחו במסגרת הפרוייקט גישה חדשנית להטמנה (caching). הטמנה זו מאפשרת למו”ל להמשיך לשמש כ-host של התוכן שלו תוך הפצה יעילה של תוכן זה באמצעות ה-cache הגלובלי של גוגל, שמתעתדת לפתוח את שרתי ה-cache שלה לשימוש לכולם ללא תשלום.
כדי להבין במה מדובר ולאיזו מהירות יכול להגיע עמוד ווב מבוסס AMP HTML, גוגל בנתה דמו בעמוד החיפוש שלה. ניתן להתנסות בו על ידי הקלדת הכתובת g.co/ampdemo במכשיר הנייד שלכם, ואז ביצוע חיפוש כלשהו.
ככה זה נראה:
והנה סרטון הדגמה:
בהמשך, גוגל מתכוונת לשלב את AMP בשירותים נוספים של גוגל כמו Google News. יש לציין שהפרוייקט עדיין נמצא בשלביו הראשונים, ולדברי גוגל, היא מתכוונת להשיק אותו בשנה הבאה, אך טרם נקבע תאריך מוגדר לכך.
ההשפעות הצפויות של AMP על חיפוש בגוגל
AMP צפוי להשפיע לא רק על העמודים עצמם אלא גם על חוויית החיפוש. כפי שניתן לראות בתמונה שלעיל, המודול שלו מופיע בראש עמוד תוצאות החיפוש ומוריד את התוצאות האורגניות למטה. יתרה מכך, השילוב בין המודול למודעות הממומנות של גוגל משמעותו היא שגולשים ייאלצו לגלול עוד ועוד למטה כדי למצוא תוצאות אורגניות. סביר להניח שגם תוצאות חיפוש ממומנות יושפעו מהמהלך, אבל עדיין קשה לצפות את טיב ההשפעה.
גם כאשר מבצעים דרך הדמו חיפוש שאמור להציג תוצאות מקומיות, למשל על המילה “פאב”, קופץ המודול ומביא תוצאות ראשונות ששייכות לאתר תוכן:
גם אם זאת לא תהיה החוויה כאשר ה-AMP יושק רשמית, סביר להניח שגוגל תצטרך לעבוד לא מעט כדי לקחת בחשבון גם את שיקולי הגולשים בזמן החיפוש.
תגובת נגד לפייסבוק ולאפל?
עושה רושם שפרוייקט AMP הוא התשובה של גוגל לפרוייקטים דומים של המתחרות הגדולות, פייסבוק ואפל. פייסבוק השיקה את Facebook Instant Articles ואפל את Apple News, שניהם פרוייקטים המאפשרים למו”לים לפרסם את התוכן שלהם ישירות בפלטפורמות של פייסבוק ואפל, כדי שהעמודים שלהם ייטענו מהר יותר וייראו טוב יותר. כפי שהדגישו שתי החברות, המטרה של פרוייקטים אלה היא לשפר את חווית המשתמש במובייל.
לא מוגזם להניח שגוגל מרגישה מאויימת מכך, שכן משמעותם של שירותים כגון אלה היא שהגולשים עשויים להעדיף להישאר בתוך הפלטפורמות ולצרוך את התוכן שלהם שם, במקום לחפש אותו בגוגל – ובכך, בין היתר, להימנע מחשיפה לנתח גדול ממקור ההכנסה של גוגל, פרסומות. בנוסף, ככל שיותר תוכן מפורסם ישירות בפלטפורמות אחרות, כך יהיה פחות תוכן לחפש בגוגל.
Apple News – ככה זה נראה (תמונה מאתר אפל):
ידיעה על השקת Facebook Instant Articles לכל משתמשי פייסבוק באייפון, שפורסמה ב-20/10 באתר Facebook Media:
אך גוגל מציגה יתרון שאין לפייסבוק ולאפל: פרוייקט AMP הוא פתוח לכולם, ולמעשה, כל הקוד שלו נמצא ב-GitHub. מה שמאפשר לכל מתכנת לצפות בו ולשפר אותו בעת הצורך.גם מו”לים שלא מעוניינים ב-AMP יכולים באופן תיאורטי לקחת חלקים מהקוד וליישם אותו באתרים שלהם בכוחות עצמם. זאת לעומת הגישה הסגורה של פייסבוק, למשל, שבה רק עובדי החברה, ואולי רק מפתחי האלגוריתמים הספציפיים, יודעים מה הולך בה.
סיכום
קשה להטיל ספק בכך שגוגל תקיים את הבטחתה ו-AMP אכן ישפר את חוויית המשתמש בצפייה בעמודי תוכן במובייל, בדגש על מהירות הטעינה. אך האם זה אומר שכל ספקי התוכן יאולצו להשתמש ב-AMP משום שתוצאות מבוססות AMP יופיעו ראשונות בחיפוש במובייל? האם AMP יהיה אחד מהפרמטרים שמשפיעים על דירוג האתר בגוגל, עליהם קראתם בפוסט הקודם שלנו? קשה לומר.
מאחר שייקח עוד זמן ש-AMP יהיה זמין, אם אתם רוצים לשפר את מהירות האתר שלכם, חבל שתחכו עד אז. בוסטר מונסטר יכולה לעזור לכם לשפר את זמני הטעינה של האתר שלכם בדסקטופ ובמובייל באופן משמעותי, לחסוך ללקוחתיכם זמן רב ולגרום להם להישאר באתר שלכם ולא לעבור לאתרים של המתחרים רק בגלל ששלכם נטען לאט. למה שלא תנסו?